Nieuws & Events PC mask
Share to linkedin Twitter
Siemens PLM Software introduceert Tecnomatix 9

Siemens PLM Software introduceert Tecnomatix 9

Nieuwe features voor procesplanning, robotica en virtual commissioning zorgen voor meer productiviteit in planning en productie.

's-Hertogenbosch, 23 juni 2009 - Siemens PLM Software, een business unit van de Siemens Industry Automation Division en aanbieder van software en diensten voor product lifecycle management (PLM), introduceert de nieuwste versie van Tecnomatix® software, de digitale productie-oplossing van het bedrijf. Tecnomatix 9 heeft verschillende nieuwe features op het gebied van onder meer procesplanning, robotica-simulatie en commissioning. Deze verbeteringen helpen bedrijven om hun planning en productiviteit te optimaliseren.

"Om snel te reageren op een veranderende markt en voorbereid te zijn op economisch slechtere tijden moeten organisaties snel nieuwe producten ontwerpen, maar dat mag niet ten koste gaan van de kwaliteit", zegt Ziyon Amram, vice president, Digital Manufacturing Solutions bij Siemens PLM Software. "De nieuwe mogelijkheden en functies van Tecnomatix 9 zijn ontworpen om organisaties te helpen hun planning en productiviteit te verbeteren, wat weer zorgt voor optimalisatie van de productie en kostenreducties. Hierdoor kunnen bedrijven hun productiesystemen beter aanpassen aan de alsmaar veranderende marktomstandigheden."

Productiviteit van de planning
Met de nieuwe versie van Tecnomatix kunnen bedrijven gebruik maken van collaborative engineering. Ook helpt Tecnomatix producten sneller op de markt brengen door de productiviteit van planners te verbeteren.
Tecnomatix maakt ook gebruik van Teamcenter® software, Siemens PLM Software's digital lifecycle management portfolio, als geïntegreerd platform voor productieplanning, van process authoring tot simulatie en documentatie. Zo ondersteunen de toevoegingen in Tecnomatix 9 gebruik van best practices, standaardisatie en het managen van complexe processen zoals change management. Deze tools helpen om de productiviteit van de planning te vergroten, doordat planners meer kunnen doen met minder middelen.

Eén van de belangrijkste manieren waarop Tecnomatix 9 bedrijven helpt om hun productiviteit te verhogen, is door verschillende nieuwe features voor het automatiseren van verschillende planningstaken. Zo kunnen gebruikers met een nieuwe functie een andere volgorde in het productieproces aanmaken en testen, waarmee de planningstaak wordt geoptimaliseerd en tijd kan worden bespaard om productiedocumentatie te maken. Een andere nieuwe, geautomatiseerde planningstaak maakt gebruik van een ingewikkeldere taakomschrijving om het menselijke model Jack® van Tecnomatix te manipuleren in driedimensionale virtuele omgevingen. Hierdoor kan veel tijd worden bespaard in het simulatieonderzoek; met de nieuwe versie van Tecnomatix kunnen verschillende what-if-scenario's worden getest, inclusief de simulatie van mensen in een productie- of onderhoudsomgeving.

Verschillende toevoegingen in Tecnomatix zijn gericht op een productievere planning, een betere bruikbaarheid en een nieuwe library van productie-tooling. Daarnaast is Tecnomatix nauw geïntegreerd met Teamcenter, waardoor productiegegevens naadloos kunnen worden uitgewisseld tussen de Tecnomatix-applicatie en de PLM-infrastructuur van Teamcenter.

Tecnomatix 9 brengt planning en productie dichter bij elkaar en dicht het gat tussen de virtuele en de echte wereld. Tegelijk met Tecnomatix 9 wordt een nieuwe oplossing voor Dimensional Planning & Validation (DPV) geïntroduceerd. Met DPV kunnen grote hoeveelheden as-built-gegevens van meetapparaten op de werkvloer worden gehaald en beheerd in Teamcenter. Productontwerpers en productie-engineers kunnen gebruik maken van krachtige zoek- en analyse-functies om kwalitatieve gegevens van verschillende fabrieken te analyseren en vergelijken, en daarmee het product en het proces optimaliseren.

Productiviteit productieproces
Naast het planningsproces heeft Tecnomatix ook verschillende nieuwe features en verbeteringen die zijn gericht op de productiviteit van de productie. Tecnomatix helpt bedrijven nog beter hun productieproces virtueel te optimaliseren met software-tools die zijn ontworpen om de productiviteit van bestaande processen te maximaliseren en de introductie van nieuwe processen in de omgeving te ondersteunen.

Op het gebied van robotica-simulatie biedt Tecnomatix 9 een aantal nieuwe mogelijkheden, waaronder een nieuwe geautomatiseerde path planning functie, waarmee het offline-programmeren van robots aanzienlijk minder moeite kost. Met de virtual commissioning functie van Tecnomatix kunnen echte PLC controller-programma's worden getest tegen virtuele productieprocessen, met een aanzienlijk kortere commissioning-tijd op de werkvloer als gevolg. Daarnaast kosten virtuele commissioning-projecten veel minder tijd en energie; door het gebruik van standaard bibliotheken van intelligente onderdelen hoeven logische definities niet meer handmatig vanaf het nulpunt te worden gemaakt.

"Virtual commissioning heeft echte en tastbare voordelen en beantwoordt één van de meest fundamentele vragen in de productie: hoe kan ik een product snel en concurrerend op de markt brengen?", zegt Dick Slansky, senior analyst for PLM bij ARC Advisory Group. "Met deze introductie van Tecnomatix 9 benadert Siemens PLM Software Product Lifecycle Management en digitale productie opnieuw op een geïntegreerde en holistische manier en dat is helemaal in lijn met de wensen van klanten. Virtual commissioning is één van de eerste terugverdienmogelijkheden van de digitale productietechnologie van Tecnomatix - en biedt daarmee een concrete waardepropositie. Dit zal voor veel producenten een reden zijn om deze technologie meteen te omarmen."

Met Tecnomatix 9 kunnen bedrijven efficiency-winst boeken op verschillende onderdelen van de productieomgeving, zoals in indeling van productieruimte en de fabriek, handmatige workflow-processen en de doorstroom van materialen.

  • Nog realistischere digitale menselijke modellen verbeteren ergonomische onderzoeken en helpen bij het vroegtijdig ontdekken en voorkomen van potentiële problemen.
  • Met een uitgebreide tijdsanalyse en management-functie kan een analyse worden gemaakt, die taken met en zonder toegevoegde waarde van elkaar onderscheidt.
  • Nauwere integratie van Teamcenter en de FactoryCAD®-oplossing in Tecnomatix verbetert het beheer en de uitwisseling van ontwerpdata van de fabriek.

Door verschillende verbeteringen in de Tecnomatix Plant Simulation applicatie kunnen gebruikers de inventaris lager houden, potentiële bottlenecks identificeren, de doorstroom van materialen optimaliseren en zelfs de meest ingewikkelde omgevingen snel modelleren.