Nieuws & Events PC mask
Share to linkedin Twitter
Simulatie nu ook voor logistieke dienstverleners

Simulatie nu ook voor logistieke dienstverleners

De toepassing van simulatie in logistiek en warehousing blijft tot nu toe achter bij andere sectoren, maar mogelijk zal dit op korte termijn veranderen.

De toepassing van simulatie in logistiek en warehousing blijft tot nu toe achter bij andere sectoren, maar mogelijk zal dit op korte termijn veranderen. cards PLM Solutions, leverancier van de Plant Simulation simulatiesoftware van Siemens PLM Software, brengt namelijk de Warehousing & Logistics Library op de markt. Met deze bibliotheek kunnen snel realistische simulatiemodellen van warehouses en logistieke bewegingen worden gebouwd.

De logistieke wereld kent een aantal belangrijke trends, waardoor de behoefte aan processimulaties toeneemt. De looptijd van contracten wordt steeds korter waardoor een warehouse operatie steeds vaker moet worden herontworpen. Dienstverleners breiden hun pakket uit met voorraadbeheer, Value Added Logistics en de mechaniseringsgraad neemt toe. Investeringen in Warehouse Management Systemen moeten aantoonbaar rendement opleveren. Kortere ramp-up periodes en nieuwe technologieën bepalen meer en meer het competitieve voordeel. De Warehousing & Logistics Library haakt aan bij deze trends met een uitgebreide set bouwstenen en tools.

Functionaliteit
De Warehousing & Logistics Library biedt functionaliteit om alle facetten van een warehouse te simuleren. Dit begint al bij het externe transport van en naar een warehouse, inbound en outbound activiteiten. Naast standaardfunctionaliteit, zoals opslagrekken, layout en reachtrucks, bezit het ook functies voor order-picking, value-added logistics en voorraadbeheer. Het gedrag van deze objecten komt overeen met de werkelijkheid, zoals variërende en onzekere vraag, storingen van resources en variable picktijden. Daarmee biedt het een ongeëvenaard realisme ten opzichte van gangbare rekenmethodes.
De bibliotheek is eenvoudig uit te breiden met klantspecifieke objecten of controle strategieën. Interfaces naar de meest gebruikelijke applicaties ondersteunen de analyses en hergebruik van data, bijvoorbeeld gegevens uit een bestaand WMS systeem. De bibliotheek is uitgerust met een uitgebreide toolset voor het testen en optimaliseren van diverse scenario's en ontwerpen. Performance metingen worden op een overzichtelijke wijze gepresenteerd met behulp van rapporten en dashboards. Het procesverloop wordt gevisualiseerd met 2D en 3D animaties.

Gebruik
De simulatiemodellen maken het mogelijk om snel en nauwkeurig de operationele performance van een warehouse operatie te bepalen. Bij nieuwe warehouses of ingrijpende veranderingen in bestaande locaties helpt de tool knelpunten te identificeren en de operatie te optimaliseren. Hiermee wordt een optimale combinatie van mechanisering, capaciteit, layout en aansturing gerealiseerd. Bovendien zijn uitgebreide what-if analyses mogelijk, zoals het inpassen van een nieuwe klant, seizoensinvloeden of een haperende klantvraag. Voor bestaande warehouses kan het als benchmark en planningstool dienen

De bibliotheek kent een paar belangrijke voordelen:

  • Ten eerste kunnen realistische en nauwkeurige modellen van warehouse operaties worden gemaakt. Belangrijke veranderingen kunnen dus worden getoetst voordat deze in de praktijk zijn gerealiseerd. Hierdoor kunnen grote besparingen in vaste en variabele kosten worden behaald.
  • De modellen zijn bovendien snel te ontwikkelen, zodat de bibliotheek ook door logistieke dienstverleners en adviesbureaus inzetbaar is.
  • De visualisatie van het procesverloop en de performance vergemakkelijken bovendien de communicatie met klanten, opdrachtgevers en eindgebruikers.

De Warehousing & Logistics Library is een krachtige uitbreiding op de reeds bewezen discrete event simulatiesoftware Plant Simulation van Siemens PLM Software. cards PLM Solutions is business partner van Siemens PLM Software en richt zich op het vermarkten, ontwikkelen, implementeren en supporten van de Plant Simulation applicatie in de Benelux.