Referenties PC mask
Share to linkedin Twitter
Aldipress

Aldipress

Zonder planning & simulatie met Plant Simulation geen tijdschriften in het schap!

In tijden van toenemende druk op beschikbare productietijd, productiekosten en de toenemende globalisatie is het beheersen van logistieke processen een bepalende factor geworden voor bedrijven.

cards PLM Solutions Nederland BV is preferred reseller van het Tecnomatix product Plant Simulation in de Benelux. De behoefte om just-in-time en just-in-sequence te leveren om wereldwijde productienetwerken te beheersen zijn uitdagingen die objectieve beslissingscriteria nodig hebben. Zij helpen het management met het evalueren en vergelijken van alternatieven. Plant Simulation simulatiesoftware is geschikt om een simulatie van een logistiek systeem te ontwerpen. Daarnaast onderzoekt ze de eigenschappen van het systeem en optimaliseert de ze werking hiervan.

Aldipress, onderdeel van het Finse Sanoma WSOY, is marktleider in de losse verkoop van tijdschriften in Nederland. Dagelijks worden vanuit Duiven circa 750.000 tijdschriften, boeken en Home Entertainment producten gedistribueerd over 9.000 verkooppunten. De distributie begint aan de uitzetlijnen waar de producten worden verpakt in kratten. Voor het optimaal configureren en aansturen van de uitzetlijnen gebruikt Aldipress een Plant Simulation applicatie: Planning & Simulatie.

Dagelijks levert Aldipress uit een assortiment van ongeveer 650 verschillende tijdschriften, specials, romans, puzzel- en stripalbums aan 9.000 verkooppunten. Ook worden Home Entertainment producten geleverd, dit zijn dvd's, video's en boeken. Elk verkooppunt ontvangt maatwerk als het gaat om de assortimentsamenstelling en de aantallen per titel.

De leveringen worden in ATK's (Aldipress Tijdschrift Krat) verpakt, die voorzien is van een barcode. Een belangrijke succesfactor, aldus Patrick Endeman (Hoofd Bedrijfsbureau Aldipress): "Door de afsluitbare ATK's worden onze producten onbeschadigd en correct afgeleverd. Bovendien is het verwerken van ATK's aan de uitzetbanen en tijdens transport een stuk makkelijker dan de bundels die we voorheen hanteerden. Onze concurrent heeft sinds kort vrijwel hetzelfde krat."

Bij het ontwerpen van de twee uitzetbanen in Duiven in 2000, heeft Ergo-Design een belangrijke rol gespeeld door in Plant Simulation allerlei mogelijke lijnontwerpen te simuleren. Zo bestaat de uitzetlijn uit ‘feeders' (machines die automatisch tijdschriften aftellen en in de juiste ATK droppen) en ‘manuele stations.' 

Doel van de simulatie was de optimale verhouding tussen feeders en manuele stations per lijn te bepalen, gelet op de productkenmerken en orderpatronen. Ook kon in de simulatie de performance van de uitzetlijnen voorspeld worden. Patrick Endeman zegt hierover: ‘Ik geloof heilig in simulatie. We draaien nog steeds elke dag sneller, en toch zijn de aantallen gelijk aan wat in de Plant Simulation simulatie indertijd is bepaald. In de ruim drie jaar tijd dat we op deze manier werken zijn we gegroeid van 8 naar ruim 18 ATK's per minuut per uitzetlijn."

Op basis van het simulatiemodel van de uitzetlijnen, is vervolgens door Ergo-Design een planningsapplicatie ontwikkeld genaamd Planning en Simulatie. Hiermee kunnen de medewerkers van het bedrijfsbureau bij Aldipress dagelijks bepalen welke producten op welke positie aan de baan geplaatst moeten worden. Uiteindelijk dient het werk gelijkmatig over de medewerkers aan de baan verdeeld te worden. De bezettingsgraad van medewerkers steeg hierdoor met 50%. Bovendien bepaalt Planning en Simulatie per verkooppunt hoeveel ATK's er gevuld moeten worden. Geen dag is hetzelfde. Elke dag wordt een ander assortiment aan tijdschriften verwerkt en het aanbod neemt nog steeds toe. Door de Plant Simulation applicatie Planning en Simulatie kan snel en effectief gepland worden en kan de planner voorafgaand aan productie vast stellen waar en wanneer er mogelijk stagnatie aan de uitzetlijnen is te verwachten.

Patrick Endeman is zeer tevreden met de resultaten. "Er zijn veel nieuwe klanten bijgekomen die erg tevreden zijn met onze diensten. Het was een strategische keuze om een eigen applicatie Planning en Simulatie te laten ontwikkelen. Zo konden we alle slimmigheden en intelligentie in eigen beheer houden. Inmiddels is de applicatie onmisbaar voor ons bedrijf. Als we het zonder Plant Simulation moeten doen, liggen er morgen geen tijdschriften meer in de winkels."

www.aldipress.nl