Referenties PC mask
Share to linkedin Twitter
C1000 (Jumbo)
download pdf

C1000 (Jumbo)

Simulatie en analyse van discrete processen: de retourstroom van C1000 in kaart
 
 
Producten/diensten:
Siemens Tecnomatix Plant Simulation
 
Industriesectoren:
Consumentenproducten en retail
 
Challenges:
Jaap De Hoop, Manager Supply Chain Development bij C1000: "Het grootste probleem bij de emballagestroom van een supermarktketen is dat deze gekenmerkt wordt door pieken en dalen. Er zijn momenten waarop het rustig is en er zijn momenten dat een distributiecentrum als het ware overspoeld wordt door retourproducten. Dat laatste gebeurt vaak vlak na de feestdagen, als het mooi weer is geweest of als onze winkels in het kader van de euroweken bier of fris in de aanbieding hebben gehad. Daarbij kan het volume van de emballagestroom soms wel dertig procent groter zijn dan het gemiddelde en daar moet natuurlijk wel capaciteit voor beschikbaar zijn. Dat betekent niet alleen dat er genoeg vierkante meters beschikbaar moeten zijn voor de opslag van de producten, ook de het lossen van de opgehaalde spullen moet snel genoeg kunnen plaatsvinden, anders ontstaat er een vrachtwagenfile bij het distributiecentrum."
 
Resultaten/ Project:
Auke Nieuwenhuis, Industrial Engineer bij cards PLM Solutions, legt uit waarom het een interessante case was voor zijn bedrijf: "C1000 vroeg ons om een oplossing waarmee de verwerkingsstroom van alle distributiecentra in kaart te brengen zou zijn. De simulatie moest daarbij  locatie-onafhankelijk kunnen worden uitgevoerd, omdat de centra er allemaal anders uitzien. En omdat er een grote toestroom en uitstroom van materialen is, zijn die processen erg afhankelijk van hoe het gebouw eruit ziet. Voor ons is het een bijzondere case omdat het een nieuwe markt is. Wij hebben namelijk Tecnomatix gebruikt voor de simulatie. Dat is een Plant Simulation pakket voor de analyse van discrete gebeurtenissen dat normaal gesproken wordt ingezet in heel andere sectoren." 
 
Over de klant:
C1000 is een Nederlandse supermarktorganisatie, die zich positioneert in het middensegment van de supermarktbranche. De winkelformule was eigendom van Schuitema, dat in 2010 zijn naam veranderde in C1000 BV. In 2012 is het bedrijf verkocht aan Jumbo Supermarkten, dat een groot deel van de vestigingen gaat ombouwen naar eigen formule. Een ander deel is verkocht aan Ahold en Coop.
 
Klantlocatie:
Amersfoort, Nederland  - hoofdkantoor
Vier distributiecentra voor ruim 300 winkels
  
Website:
www.jumbo.com