Referenties PC mask
Share to linkedin Twitter
VDL Steelweld: RobCAD
download pdf

VDL Steelweld: RobCAD

RobCAD levert VDL Steelweld aanzienlijke besparingen op

VDL Steelweld is al meer dan 40 jaar gespecialiseerd in het ontwerpen en installeren van geautomatiseerde systemen voor de productie van "Body in White" in de automotive branche en maakt sinds 1995 deel uit van de Nederlandse VDL Groep.

VDL Steelweld ontwikkelt productielijnen in opdracht van klanten als Volvo, Ford, Jaguar, Land Rover, Opel, Volkswagen, Renault en Magna. Deze productielijnen bestaan uit een aaneenschakeling van multidivisionele robots die onder andere zorgen voor:

  • Laserlassen en -solderen van daken en achterkleppen;

  • Aanbrengen van lijm en de cosmetische verzegeling van naden;

  • Lassen en assembleren van stalen en aluminium delen van een auto (deuren, zijdewanden, vloer en gehele body);

  • Flexibele assemblage van kunststof brandstof tanks.


Het op de werkvloer programmeren en berekenen van de haalbaarheid en bereikbaarheid van de robots is zeer tijd- en geldrovend. Om besparingen te kunnen realiseren heeft VDL Steelweld gekozen voor RobCAD, geleverd door cards PLM Solutions. RobCAD voorziet VDL Steelweld van een digitale productieomgeving voor de robotgestuurde werkcellen, middels ontwerp, simulatie, optimalisatie, analyse en off-line programmering van multidivisionele robotgestuurde productie-processen.

Met behulp van RobCAD voert VDL Steelweld bij iedere opdracht eerst een bereikbaarheid en haalbaarheid studie uit. "Door gebruik van RobCAD wordt de bereikbaarheid en haalbaarheid in de engineeringfase al gecontroleerd en indien nodig aangepast. Hierdoor is het mogelijk om in een vroeg stadium het proces te optimaliseren en wordt het aanpassen van werktuigen in de testfase bij de klant tot een minimum teruggebracht. Doordat de productie omgeving in RobCAD wordt gesimuleerd, is het een logische stap om met behulp van deze omgeving in RobCAD het robotprogramma volledig off-line te programmeren. Hierdoor wordt de doorlooptijd op de vloer bij de klant verkort en kosten worden bespaard", aldus Hans Smit, Manager Marketing & Sales VDL Steelweld.

Het voordeel van off-line programmeren is dat procesontwerpers het proces grafisch kunnen analyseren en optimaliseren, zonder dat de klant hoeft te investeren in kostbare productiemiddelen en zonder dat het huidige productieproces onderbroken hoeft te worden.

RobCAD zorgt ervoor dat VDL Steelweld het vertrouwen van haar klanten kan winnen. Door het gebruik van RobCAD is VDL Steelweld namelijk in staat haar klanten grafisch heel nauwkeurig en snel te tonen hoe de interactie tussen de verschillende robots verloopt of wat de impact zal zijn als er een nieuwe robot aan de productielijn wordt toegevoegd. Een klant heeft op deze manier vooraf inzicht in de werking van de productielijn en zal meer vertrouwen hebben in haar opdrachtgever dan wanneer ze dit inzicht mist.

www.vdlsteelweld.com